Lamborghini Talk banner

Moment dokręcania śrub koła ?

19K views 5 replies 2 participants last post by  Lambo2018  
#1 ·
Ile Nm momentu obrotowego na śrubach kół Huracan Evo Rwd z 19-calowymi kołami?
Przejrzałem instrukcję i jest napisane, że moment obrotowy jest naprawdę ważny, ale nigdzie nie jest podane, ile wynosi.

#2 ·
Ile Nm momentu obrotowego na śrubach kół Huracan Evo Rwd z 19-calowymi kołami?
Przejrzałem instrukcję i jest napisane, że moment obrotowy jest naprawdę ważny, ale nigdzie nie jest podane, ile wynosi.
Proszę bardzo, mój przyjacielu, dzięki uprzejmości działu serwisowego Austin:

"Średnica koła 19" i 20" mają ten sam moment dokręcania. To rodzaj śruby decyduje ostatecznym momencie obrotowym. Śruby stalowe (czarne) 140 Nm przód i tył, śruby tytanowe (matowe srebrne) 160 Nm, pojedyncza blokada centralna 600 Nm"

#4 ·
Thx, very valuable feedback !
Witamy! Szukałem w instrukcji i cały czas odsyłała mnie do innych stron (patrz poniżej)* w poszukiwaniu momentów obrotowych, ale nigdy ich nie wymieniała. :rolleyes: Myślę, że wolą trzymać nas w ciemności, aby zachęcić ludzi do korzystania z działu serwisowego salonu. :giggle:

*Montaż kół: Moment dokręcania
Koła z pojedynczą śrubą muszą być zamontowane i dokręcone z odpowiednim momentem dokręcania (patrz str. 322).

#5 ·
Dokładnie. Myślałem, że w pewnym momencie tracę rozum. Ciągle prowadzi cię w kółko, podkreślając, jak ważne jest moment obrotowy, nie podając nigdy rzeczywistych liczb.
Jedyną liczbą, jaką wspominają, jest 600 Nm dla centralnych zamków, ale to mnie nie dotyczy.