Lamborghini Talk banner
61 - 64 of 71 Posts
Discussion starter · #62 ·
Aktualizacja:

Nowe wtryskiwacze Bosch FPR działają świetnie.

Nadal miałem pewne problemy z biegiem jałowym i zauważyłem, że LTFT bank 2 zawsze wynosiło zero w każdych warunkach, więc wpadłem w króliczą norę, myśląc, że może to być związane z tym, że bank 2 UEGO (lambda) nigdy nie był "zaufany" przez ECU, a zatem nigdy nie był używany do przejścia w tryb zamkniętej pętli. Dużo szukałem i znalazłem nawet oficjalny plik PDF "jak działa UEGO" od Lamborghini, który opisuje, jakie warunki muszą być spełnione dla zamkniętej pętli. Jednym z nich było to, że temperatury katalizatorów muszą być prawidłowe, więc przetestowałem termopary i były w porządku. Następnie podejrzewałem ECU termopary, więc kupiłem nowy i zainstalowałem go, bez zmian.

Dziś postanowiłem po prostu zamienić ECU z banku na bank, aby zobaczyć, co się stanie.

Zablokowane zero LTFT podążyło za ECU do banku 1! Samochód teraz pracuje na biegu jałowym znacznie płynniej. Pozwoliłem mu się rozgrzać i nie miał żadnych wahań na biegu jałowym aż do stabilnej temperatury. Pojechałem na krótką przejażdżkę i nie było żadnej niestabilności na biegu jałowym. Po przejażdżce pozwoliłem samochodowi pracować na biegu jałowym w moim garażu przez około 2 minuty i nastąpiła bardzo niewielka zmiana obrotów, ale nie taka sama jak poprzednio.

Zamierzam monitorować i zobaczyć, czy coś się zmieni, ale na razie moja teoria jest taka, że martwe katalizatory/uszczelki przez samochód są tak bardzo poza specyfikacją, że jeden z ECU jest w jakiejś formie trybu awaryjnego. Jeśli tak jest, mam nadzieję, że w końcu zniknie samoistnie, a może uda mi się znaleźć kogoś z LARA/TEXA, aby to zresetował?

W najgorszym przypadku ECU ma problemy i będzie wymagał wymiany.

Ostatecznie zaktualizuję tutaj w przyszłości.

Szybkie pytanie, wygląda na to, że na twoim zdjęciu z seryjnym FPR jest jakiś wyciek oleju, po prostu zastanawiam się, czy pochodzi on z regulatora? Mam podobny problem z falowaniem obrotów biegu jałowego, a prawy kolektor dolotowy ma w środku film olejowy, lewy jest nieskazitelny, próbuję to poskładać.

Discussion starter · #64 ·
Szybkie pytanie, wygląda na to, że na zdjęciu z seryjnym FPR widać jakieś odwadnianie oleju, po prostu jestem ciekaw, czy pochodziło to z regulatora? Mam podobny problem z niestabilnymi obrotami biegu jałowego, a mój prawy kolektor dolotowy ma w środku film olejowy, lewy jest nieskazitelny, próbuję to poskładać.
To było tylko stare, brudne paliwo. Lewa strona ma port PCV niskiego ciśnienia tuż obok portu fpr, a rura dodatniego ciśnienia znajduje się tuż przed lewą przepustnicą, więc nie jest zaskakujące, że lewa strona się brudzi. Dziwne, jeśli prawa strona jest bardziej zaolejona niż lewa.

Zdecydowanie sugeruję zdobycie skanera OBD2 i obserwowanie krótkoterminowych i długoterminowych korekt paliwa na biegu jałowym (STFT i LTFT) dla obu banków, mogą one wskazać właściwy kierunek.

61 - 64 of 71 Posts