Lamborghini Talk banner
21 - 40 of 71 Posts
Naprawa przepustnicy Xemodex (Pre-LP) -- Recenzja

Pomyślałem, że opublikuję ten wątek jako coś, co inni znajdą w przyszłości. Wkrótce po zakupie mojego Gallardo z 2005 roku doświadczyłem MIL z naprzemiennym błędem EPC 1-5 i 6-10, a samochód zachowywał się tak, jakby był w trybie LIMP z zerowym przyspieszeniem poniżej 4 tys. obr./min, a następnie idealnym przyspieszeniem powyżej 4 tys. obr./min. Ponadto, ze wciśniętym sprzęgłem na światłach, miał znaczne wahania na biegu jałowym (skakanie między 1800-2000 obr./min w kółko).

Miałem przeczucie, że jest to związane z TPS, biorąc pod uwagę objaw reakcji na przepustnicę, ale pomyślałem też, może to było związane ze Sprint Boosterem lub kto wie z czym jeszcze. Używając mojego czytnika kodów, wyciągnął P0227 01 (niski sygnał wejściowy czujnika położenia przepustnicy) i P1227 01 (usterka przepustnicy, bank 2).

Po pewnym czasie w warsztacie z podłączonym komputerem ostatecznie ustalono, że potrzebuję nowych TB. Nienawidziłem myśli o wydaniu 3600 $ (1800 $ / bank) na nowe jednostki Magneti Mareli od Lamborghini (które nawet jako nowe są uważane za słaby projekt), więc poszukałem kilku opcji i ostatecznie wylądowałem na stronie internetowej Xemodex. Otrzymują RAVE recenzje na forach Volvo i BMW, ale widziałem tylko 1 lub 2 wzmianki tutaj i żadnej prawdziwej recenzji doświadczenia.

Oto, jak ich strona internetowa opisuje usługę:

Bezkontaktowa, programowalna aktualizacja TPS z dwoma czujnikami: Bez zużycia, dwu-czujnikowy czujnik położenia przepustnicy Halla, zaprojektowany i wyprodukowany przez XeMODeX. Ta bezkontaktowa konstrukcja TPS eliminuje wszelkie awarie TPS związane z tarciem. Czujniki XeMODeX TPS są w pełni programowalne, w przeciwieństwie do klonów, które są wstępnie ustawione i zablokowane. Każdy z dwóch czujników wysyła własną pozycję kąta przepustnicy do ETM, im bliżej siebie kąty, tym szybsza reakcja przepustnicy. Dlatego programujemy każdy czujnik na rzeczywistym ETM, zapewniając, że maksymalne odchylenie między dwoma czujnikami wynosi mniej niż 1,5 stopnia (maksymalne dopuszczalne odchylenie w oryginalnej przepustnicy wynosi 14 stopni, zanim oprogramowanie uruchomi kody błędów czujnika TPS).
Fabrycznie nowe łożyska ze stali nierdzewnej: Łożyska stalowe ulepszone do stali nierdzewnej, aby lepiej wytrzymywały korozję
Zregenerowany wewnętrzny ECU: Wszystkie delikatne połączenia aluminiowe wewnątrz ECU są zastępowane niezawodnymi połączeniami miedzianymi, aby zapobiec przyszłym awariom połączeń.
Przebudowany zespół magnesu: Magnesy wewnątrz silnika prądu stałego są całkowicie przebudowywane i uszczelniane, aby zapobiec wnikaniu wilgoci i późniejszej korozji.
Fabrycznie nowa pokrywa inspekcyjna: Fabrycznie nowa, niestandardowo wykonana aluminiowa pokrywa inspekcyjna.
Dożywotnia ograniczona gwarancja: Ten moduł jest objęty naszą dożywotnią ograniczoną gwarancją. Więcej informacji można znaleźć tutaj.

Skończyło się na tym, że poszedłem tą drogą i 2200 $ później wysłali mi etykiety wysyłkowe z mojego sklepu w Kanadzie. TB dotarły do ​​Toronto w ~4 dni i zostały zwrócone przez Xemodex w ~48 godzin i wysłane z powrotem do Wirginii w ~3 dni - nawet przy użyciu opcji wysyłki „nie przyspieszonej”.

Pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest to, że wracają w antystatycznych torbach i wyglądały ZNACZNIE lepiej niż po wyjściu. Wcześniej TB były matowe szare, które trochę się kruszyły, a teraz wyglądają ładnie wypolerowane i zupełnie nowe. Wróciły również z raportem o stanie, w którym wskazano, że oba TB zostały przetestowane i uznane za „ok” na zimno, ale oba nie przeszły „gorących” testów swoich funkcji.

Z mojego czytania rozumiem, że nasze TB są BARDZO podobne do wcześniejszego Volvo XC90 TB... jednak odbudowa Xemodex dla Gallardo TB kosztuje 2x więcej za TB niż dla XC90. Twierdzą, że wynika to z dodatkowego/innego programowania, co może być prawdą, ale mimo to nieco irytujące. Widziałem gdzieś użytkownika, który powiedział, że kupił XC90 TB dla swojego gallardo i rzuciło to wszelkiego rodzaju światła - więc wyobrażam sobie, że jest prawda w potrzebie innego programowania.

Po ponownym zamontowaniu w samochodzie problemy zniknęły. Koniec z wahaniem na biegu jałowym. Koniec ze światłami MIL/EPC i samochód rwie. Byłem zadowolony z usługi i zadowolony, że zaoszczędziłem 1600 $, jednocześnie korzystając z ulepszeń Xemodex.

Caveat Emptor: Mają SUPER agresywną kampanię reklamową na Facebooku, więc jak tylko ich wyszukasz lub odwiedzisz ich stronę, prawdopodobnie zobaczysz ich reklamy od teraz do końca czasu. :)

Discussion starter · #22 ·
Aktualizacja: Pojechałem na około 45-minutową przejażdżkę z dużą ilością startów/postojów na światłach, a osiągi samochodu powoli się pogarszały, podejrzewam, że wycofywał zapłon itp. Wróciłem do domu i sprawdziłem katalizatory, świeciły się znacznie wokół termopar, a nawet wokół czujnika O2 i rur misfire.

To sprawia, że ​​jestem bardziej podejrzliwy wobec katalizatorów, ale mogą to być również uszkodzone cewki zapłonowe powodujące wypadanie zapłonów, jednak nie wydaje się, żeby wypadał zapłon.

Zgadzam się, poczułbyś wypadanie zapłonów.
Jakie kody błędów odczytałeś?
Czy może być za ubogo lub za bogato? Czy masz dostęp do narzędzia diagnostycznego, które może wyświetlać dane na żywo, takie jak korekty paliwa, ciśnienie paliwa itp.?
Czy masz boreskop? Możesz usunąć czujnik tlenu przed katalizatorem, aby zobaczyć media, a wskaźnik ciśnienia zwrotnego spalin zainstalowany w otworze O2 przed katalizatorem może dać ci pewien kierunek.

Jestem ciekaw. Czy próbowałeś usunąć sprint booster, aby sprawdzić, czy jest poprawa?
Czy twój to stick czy Egear?
E-gear. Wyłączenie SB jest jak jego usunięcie. Zauważyłem, że w trybie sportowym (zielonym) trochę mniej poluje niż w czerwonym.

E-gear. Wyłączenie SB jest jak jego usunięcie. Zauważyłem, że w trybie sportowym (zielonym) trochę mniej szuka niż w trybie czerwonym (wyścigowym).
Usunięcie go tymczasowo jest wystarczająco proste, zresetuj diagnostykę i zobacz, co się stanie.
Miałem straszne problemy z obydwoma samochodami, które doładowywałem przepustnicą, które zostały rozwiązane po usunięciu jednostek.

Zresetować diagnostykę?
Skanuj i wyczyść OBD, nawet jeśli nie ma kontrolki silnika, zacznij od nowa. To resetuje ECU do ustawień domyślnych i wymusza ponowne uczenie monitorów systemu. Podczas jazdy 20 - 50 mil optymalne ustawienia dla aktualnych warunków i zużycia są ustalane w miarę ponownego uruchamiania różnych monitorów systemu.

Zeskanuj i wyczyść OBD, nawet jeśli nie ma kontrolki silnika, zacznij od nowa. Spowoduje to zresetowanie ECU do ustawień domyślnych i wymusza ponowne uczenie monitorów systemu. Podczas jazdy 20 - 50 mil optymalne ustawienia dla aktualnych warunków i zużycia są ustalane w miarę ponownego uruchamiania różnych monitorów systemu.
Ok, od czasu do czasu dostaję kod, ponieważ mam wydech bez katalizatora i natychmiast je kasuję. Przejadę około 100 mil w nadchodzącą niedzielę, więc upewnię się, że ECU został najpierw wyczyszczony. Dzięki.

Discussion starter · #32 ·
Jestem teraz prawie całkowicie przekonany, że jest to spowodowane uszkodzonym elektrozaworem odpowietrznika lub zablokowanym przewodem odpowietrznika, co wyjaśniałoby również moje zapadnięte zbiorniki paliwa i trudności z tankowaniem.

Zbadam to, jak tylko będę miał okazję.

Jeśli ktoś inny ma trudności z tankowaniem i nieregularne obroty biegu jałowego, proszę spojrzeć na swoje zbiorniki paliwa i sprawdzić, czy się nie zapadły.

Discussion starter · #33 ·
Aktualizacja: Brak parowania :(

Zawór świeżego powietrza wymieniony, działa.

Zawory odpowietrzające działają, odłączyłem go, gdy samochód pracował na biegu jałowym i czuję impulsy otwierających się zaworów.

Następna teoria to cewki zapłonowe.

Przepustnice mają zmienne rezystory, które się zużywają, miałoby sens, że niskie obroty/bieg jałowy miałyby największe zużycie i zanieczyszczenie... Powodując poszukiwanie sygnału... Podczas gdy wyższe obroty... rezystor jest rzadko używany w porównaniu.

Discussion starter · #37 ·
Zauważyłem ostatnio, że przepustnica na moim banku 1 jest bardziej otwarta niż na banku 2, bank 2 ma mniej niż 1 mm szczeliny po zamknięciu, podczas gdy bank 1 ma prawdopodobnie bliżej 2 mm. Czy istnieje sposób na regulację pozycji spoczynkowej tych przepustnic? Nie widzę na nich żadnej śruby regulacyjnej ani niczego podobnego.

Discussion starter · #39 ·
Aktualizacja:

Otworzyłem przepustnice, usunąłem szczotki TPS i paski węglowe. Tak wyglądały:

Image

Image

Szczotki były dość brudne, ale paski węglowe są w dobrym stanie, bez oznak znacznego zużycia. Trzymając je pod światło, nie ma żadnych cienkich miejsc.

Wyczyściłem szczotki:

Image

Niezbyt idealne, ale o wiele lepsze. Palce szczotek są absolutnie maleńkie, może 1/20 mm?

Zauważyłem również, że przepustnica Banku 1 lekko się zacinała po zamknięciu, więc porządnie je wyczyściłem.

Zmontowane ponownie, wszystko z powrotem i działa, ale bez znaczącej zmiany w jeździe.

JEDNAK wierzę, że dokonałem przełomu. Rozmyślałem o objawach mojego silnika pod prysznicem, jak to się robi; samochód jest idealny przy pełnym i średnim otwarciu przepustnicy lub gdy jest zimny - i zdałem sobie sprawę, że w rzeczywistości istnieje cała różnica w trybie, która wyjaśnia, kiedy mam problemy:

Samochód działa świetnie w pętli otwartej: Pełna przepustnica, średnia przepustnica, gdy jest zimny.
Samochód działa do bani w pętli zamkniętej: Na biegu jałowym po rozgrzaniu lub przy lekkim otwarciu przepustnicy na autostradzie.

Korekty paliwa szaleją podczas pętli zamkniętej, przy czym Bank 2 jest najbardziej szalony, a Bank 1 robi bardziej stonowaną wersję przeciwieństwa tego, co robi Bank 2.

W związku z tym: Mój czujnik O2 upstream Banku 2 jest martwy.

Mam nowy czujnik O2 w drodze i zgłoszę się po jego zainstalowaniu, ale to wyjaśnia każdy objaw.

Miałem świecące się katalizatory w jednym z moich poprzednich SL. Przestał w ogóle zmieniać biegi i trzeba było go zaciągnąć do warsztatu. Sprawdź te katalizatory jak najszybciej.
To brzmi jak wlewanie paliwa do katalizatora, miałem ten sam problem, gdy jeden z przewodów na górze cewek był uszkodzony, brak iskry, tylko wlewanie paliwa

21 - 40 of 71 Posts