Lamborghini Talk banner

06 Gallardo Hunting Idle Debugging

5K views 68 replies 14 participants last post by  Kory Nunn  
#1 · (Edited)
Pomyślałem, że udokumentuję moją sagę rozwiązywania problemu z niestabilnym biegiem jałowym mojego Gallardo 06, który pojawia się, gdy samochód jest ciepły, zwykle w ruchu start-stop. Mam ten problem od kilku miesięcy, kiedy kupiłem samochód. Wiele innych osób wydaje się mieć ten problem, więc byłoby wspaniale dowiedzieć się, co się dzieje i rozwiązać go dla wszystkich.

Samochód działa idealnie pod obciążeniem, niedawno byłem na dniu na torze i odbyłem 3 sesje na torze, z dużą ilością WOT i nigdy nie zawiódł.

W drodze do domu wpadłem w korek i obroty jałowe zaczęły falować. Po około 20 minutach w korku wjechałem na autostradę, ale po kilku minutach samochód wyłączył 1 bank, a następnie drugi. Zjechałem na pobocze na około 1-2 minuty, uruchomiłem ponownie samochód i jechał dobrze, choć trochę ospale, przez resztę drogi do domu (~15 minut). Przypuszczam, że obroty jałowe wyrzuciły trymowania i spowodowały problemy przy częściowym otwarciu przepustnicy na autostradzie.

Monitorowałem również trymowania paliwa za pośrednictwem OBDII, kiedy to się dzieje, i idą wszędzie.

Rzeczy, którymi to nie jest:
1. Pompy paliwa, obie wymienione.
2. Świece zapłonowe, wszystkie wymienione.
3. FPR (przynajmniej nie Bank 1), wymieniony i zamieniony z powrotem.
4. Czujnik O2 (przynajmniej nie Bank 1), wymieniony.
5. Pochłanianie ciepła wlotowego: wlot owinięty złotą taśmą termiczną, zaobserwowano IAT ~40 stopni, w dół z ~60 stopni zaobserwowanych za pośrednictwem OBDII

Rzeczy, które moim zdaniem mogą być:
1. Wtryskiwacze, a konkretnie nieszczelne uszczelnienie lub nieszczelny wtryskiwacz, zakłócający trymowania przy niskim otwarciu przepustnicy, powodując, że samochód wchodzi w złą pętlę PID.

Obecnie wymieniam wszystkie wtryskiwacze, usunąłem je wszystkie wczoraj wieczorem i czekam na nowe.

W większości wtryskiwacze wyglądają bardzo dobrze, bez brudu, bardzo czyste, wszystkie O-ringi są nadal bardzo elastyczne.

To był najgorszy i ten, który moim zdaniem najprawdopodobniej powodował problemy, wygląda na to, że brud przedostał się przez O-ring, co sugerowałoby wyciek podciśnienia, który z pewnością mógłby powodować problemy z biegiem jałowym.

Image

Jeśli nowe wtryskiwacze to naprawią, podejrzewam, że to była przyczyna i wszystko, czego naprawdę potrzebowałem, to wymiana tego jednego O-ringa, ale nowe wtryskiwacze nie zaszkodzą po prawie 20 latach.

2. Inny wyciek podciśnienia, a konkretnie system PCV. Jeśli wtryskiwacze nie działają, sprawdzę system pod kątem dymu.

3. Cewki zapłonowe. Być może będę musiał je wszystkie wymienić.

4. ??? Otwarty na sugestie.

#3 ·
Kilka wątków na temat tego, jak pasek w korpusach przepustnicy może prowadzić do falowania na biegu jałowym. "Polowanie na biegu jałowym" jest trudne do zdiagnozowania przez Internet, ale zajmujesz się właściwymi rzeczami. Wyciek podciśnienia gdzieś lub cieknące wtryskiwacze.

#5 ·
Miałem małe polowanie na biegu jałowym, gdy pracowałem na biegu jałowym z podłączonym Sprint Boosterem. Skontaktowałem się z Jasonem B w tej sprawie i kazał mi odesłać mój egzemplarz w celu wymiany na zaktualizowaną wersję z wysyłką lotniczą na drugi dzień. Brak polowania na biegu jałowym od czasu zainstalowania nowej jednostki. Będę śledził ten wątek na wypadek, gdyby w przyszłości pojawiły się inne problemy.

#6 ·
Miałem małe polowanie na biegu jałowym, gdy byłem na biegu jałowym z podłączonym Sprint Boosterem. Skontaktowałem się z Jasonem B w tej sprawie i kazał mi odesłać mój na inną, zaktualizowaną wersję z wysyłką lotniczą na drugi dzień. Brak polowania na biegu jałowym od czasu zainstalowania nowej jednostki. Będę śledził ten wątek na wypadek, gdyby w przyszłości pojawiły się inne winowajcy.
Pozbądź się boostera, wszystko zepsuje. Grasz z ogniem i zakładasz znaczną ekspozycję.
Zaktualizowana wersja!? Lol

#8 ·
Ten facet jest szarlatanem. Wysłał ci złą wersję? Okej
Błąd na obu frontach. Skontaktowałem się z nim z powodu jego obecności w przestrzeni części do egzotycznych samochodów i bez wahania kazał mi wysłać mu moją i powiedział mi, gdzie mam ją wysłać i wysłał drugą następnego dnia pocztą lotniczą. Kiedy już wszystko uporządkowaliśmy, odkryłem, że kupiłem ją od innego sprzedawcy i nawet nie mrugnął okiem. Poszedł o wiele dalej i poza tym, nie mając w tym żadnego interesu ani żadnej winy. Nie jestem pewien, jakie masz dowody na to, że sugerujesz, że "przyjmuję znaczne ryzyko", ale to powinno być tematem innego wątku, a nie tego.

#12 ·
Aktualizacja: Nowe wtryskiwacze Bosch zamontowane, bez znaczącej zmiany. Samochód sprawia wrażenie, jakby pracował nieco zdrowiej, i na początku myślałem, że problem został rozwiązany, ale zostawiłem go na biegu jałowym po przejażdżce na około 5 minut i zaczął znacznie falować, zanim jeden rząd po prostu umarł. Wyłączyłem go i uruchomiłem ponownie, a drugi rząd wrócił, słyszałem, jak uruchamia się około pół sekundy po pierwszym rzędzie.

Skanowałem w poszukiwaniu kodów i otrzymałem P1106, co w instrukcji serwisowej oznacza:
Ciśnienie MAP/Barometryczne - Porównanie wartości ECU bank1 i wartości ECU bank2 > 25mmHg przez >4s

Trudno powiedzieć, czy ten kod wskazuje na przyczynę, czy jest tylko wynikiem tego, że jeden rząd nie zapala.

Znalazłem ten wątek, gdzie inny właściciel miał ten sam kod spowodowany przez nieotwierający się zawór wydechowy, ale nie mam zaworowego wydechu. Mam jednak oryginalne katalizatory, a jeśli jeden jest naprawdę zatkany, mógłbym sobie wyobrazić, że powoduje to problemy po rozgrzaniu.

Jedno pytanie, które mam, brzmi: jak/gdzie ECU mierzy ciśnienie barometryczne? Czy tylko na czujniku MAP, czy ECU mają wbudowane czujniki?

#17 ·
Aktualizacja: Nowe wtryskiwacze Bosch zamontowane, bez większych zmian. Samochód sprawia wrażenie, jakby pracował nieco zdrowiej i początkowo myślałem, że problem został rozwiązany, ale zostawiłem go na biegu jałowym po przejażdżce na około 5 minut i zaczął znacznie falować, zanim jeden rząd po prostu umarł. Wyłączyłem go i uruchomiłem ponownie, a drugi rząd wrócił, słyszałem, jak uruchamia się około pół sekundy po pierwszym rzędzie.

Skanowałem w poszukiwaniu kodów i otrzymałem P1106, który zgodnie z instrukcją warsztatową brzmi:
Ciśnienie MAP/Barometryczne - Porównanie wartości ECU bank1 i wartości ECU bank2 > 25mmHg przez >4s

Trudno stwierdzić, czy ten kod wskazuje na przyczynę, czy jest tylko wynikiem tego, że jeden rząd nie zapala.

Znalazłem ten wątek, w którym inny właściciel miał ten sam kod spowodowany nieotwierającym się zaworem wydechowym, ale nie mam zaworowego układu wydechowego. Mam jednak oryginalne katalizatory i jeśli jeden jest naprawdę zatkany, mógłbym sobie wyobrazić, że powoduje to problemy po rozgrzaniu.

Jedno pytanie, które mam, brzmi: jak/gdzie ECU mierzy ciśnienie barometryczne? Czy tylko na czujniku MAP, czy też ECU mają wbudowane czujniki?
Masz dwa czujniki masowego przepływu powietrza (MAF). Za pomocą narzędzia diagnostycznego wyświetl dane na żywo, aby porównać odczyty MAF na dwóch rzędach. Należy pamiętać, że ulegają one awarii, ale od czasu do czasu wystarczy je wyczyścić środkiem czyszczącym MAF w sprayu.
Sprawdź również, czy nie ma wycieków podciśnienia.
Widziałem, jak przewody powietrzne między korpusem przepustnicy a filtrem powietrza wysychają i pękają. To wprowadza powietrze za czujnikiem MAF, które nie jest mierzone i zakłóci działanie.
Zachęcam również do rozważenia mojej poprzedniej sugestii i wyeliminowania jej jako winowajcy.

#20 ·
Czy testowałeś zawór kolektora dolotowego? Może być uszkodzony, to gumowa część przy filtrze oleju, która zmienia długość dolotu za pomocą podciśnienia.
Jeszcze nie testowałem, zrobię test dymny, który powinien to ujawnić. Wciągają powietrze i wpływają na zawory kolektora dolotowego, więc nie mogą być zbyt złe.

#19 ·
Wymieniłem obudowy przepustnic na używane, co do których sprzedawca zapewniał mnie, że były w 100% sprawne po wyjęciu z samochodu w celu przejścia na konfigurację z podwójnym turbodoładowaniem Motec przy użyciu innych przepustnic. Wyczyściłem oba zestawy i upewniłem się, że moje uszczelki nie przeciekają. Zauważyłem około 50% mniejsze wahania obrotów biegu jałowego w tym czasie, przy czym wszystko inne pozostało bez zmian. Czytałem, że inni zgłaszali rozwiązanie problemu wahań obrotów biegu jałowego po wykonaniu bezstykowego czujnika położenia przepustnicy (TPS) Sacer 100 za pośrednictwem XeModex w Kanadzie. Prawdopodobnie wykonam modyfikację bezstykowego TPS w moich starych przepustnicach Magnetti Mirelli, aby sprawdzić, czy to coś zmieni.

#21 · (Edited)
Naprawa przepustnicy Xemodex (Pre-LP) -- Recenzja

Pomyślałem, że opublikuję ten wątek jako coś, co inni znajdą w przyszłości. Wkrótce po zakupie mojego Gallardo z 2005 roku doświadczyłem MIL z naprzemiennym błędem EPC 1-5 i 6-10, a samochód zachowywał się tak, jakby był w trybie LIMP z zerowym przyspieszeniem poniżej 4 tys. obr./min, a następnie idealnym przyspieszeniem powyżej 4 tys. obr./min. Ponadto, ze wciśniętym sprzęgłem na światłach, miał znaczne wahania na biegu jałowym (skakanie między 1800-2000 obr./min w kółko).

Miałem przeczucie, że jest to związane z TPS, biorąc pod uwagę objaw reakcji na przepustnicę, ale pomyślałem też, może to było związane ze Sprint Boosterem lub kto wie z czym jeszcze. Używając mojego czytnika kodów, wyciągnął P0227 01 (niski sygnał wejściowy czujnika położenia przepustnicy) i P1227 01 (usterka przepustnicy, bank 2).

Po pewnym czasie w warsztacie z podłączonym komputerem ostatecznie ustalono, że potrzebuję nowych TB. Nienawidziłem myśli o wydaniu 3600 $ (1800 $ / bank) na nowe jednostki Magneti Mareli od Lamborghini (które nawet jako nowe są uważane za słaby projekt), więc poszukałem kilku opcji i ostatecznie wylądowałem na stronie internetowej Xemodex. Otrzymują RAVE recenzje na forach Volvo i BMW, ale widziałem tylko 1 lub 2 wzmianki tutaj i żadnej prawdziwej recenzji doświadczenia.

Oto, jak ich strona internetowa opisuje usługę:

Bezkontaktowa, programowalna aktualizacja TPS z dwoma czujnikami: Bez zużycia, dwu-czujnikowy czujnik położenia przepustnicy Halla, zaprojektowany i wyprodukowany przez XeMODeX. Ta bezkontaktowa konstrukcja TPS eliminuje wszelkie awarie TPS związane z tarciem. Czujniki XeMODeX TPS są w pełni programowalne, w przeciwieństwie do klonów, które są wstępnie ustawione i zablokowane. Każdy z dwóch czujników wysyła własną pozycję kąta przepustnicy do ETM, im bliżej siebie kąty, tym szybsza reakcja przepustnicy. Dlatego programujemy każdy czujnik na rzeczywistym ETM, zapewniając, że maksymalne odchylenie między dwoma czujnikami wynosi mniej niż 1,5 stopnia (maksymalne dopuszczalne odchylenie w oryginalnej przepustnicy wynosi 14 stopni, zanim oprogramowanie uruchomi kody błędów czujnika TPS).
Fabrycznie nowe łożyska ze stali nierdzewnej: Łożyska stalowe ulepszone do stali nierdzewnej, aby lepiej wytrzymywały korozję
Zregenerowany wewnętrzny ECU: Wszystkie delikatne połączenia aluminiowe wewnątrz ECU są zastępowane niezawodnymi połączeniami miedzianymi, aby zapobiec przyszłym awariom połączeń.
Przebudowany zespół magnesu: Magnesy wewnątrz silnika prądu stałego są całkowicie przebudowywane i uszczelniane, aby zapobiec wnikaniu wilgoci i późniejszej korozji.
Fabrycznie nowa pokrywa inspekcyjna: Fabrycznie nowa, niestandardowo wykonana aluminiowa pokrywa inspekcyjna.
Dożywotnia ograniczona gwarancja: Ten moduł jest objęty naszą dożywotnią ograniczoną gwarancją. Więcej informacji można znaleźć tutaj.

Skończyło się na tym, że poszedłem tą drogą i 2200 $ później wysłali mi etykiety wysyłkowe z mojego sklepu w Kanadzie. TB dotarły do ​​Toronto w ~4 dni i zostały zwrócone przez Xemodex w ~48 godzin i wysłane z powrotem do Wirginii w ~3 dni - nawet przy użyciu opcji wysyłki „nie przyspieszonej”.

Pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest to, że wracają w antystatycznych torbach i wyglądały ZNACZNIE lepiej niż po wyjściu. Wcześniej TB były matowe szare, które trochę się kruszyły, a teraz wyglądają ładnie wypolerowane i zupełnie nowe. Wróciły również z raportem o stanie, w którym wskazano, że oba TB zostały przetestowane i uznane za „ok” na zimno, ale oba nie przeszły „gorących” testów swoich funkcji.

Z mojego czytania rozumiem, że nasze TB są BARDZO podobne do wcześniejszego Volvo XC90 TB... jednak odbudowa Xemodex dla Gallardo TB kosztuje 2x więcej za TB niż dla XC90. Twierdzą, że wynika to z dodatkowego/innego programowania, co może być prawdą, ale mimo to nieco irytujące. Widziałem gdzieś użytkownika, który powiedział, że kupił XC90 TB dla swojego gallardo i rzuciło to wszelkiego rodzaju światła - więc wyobrażam sobie, że jest prawda w potrzebie innego programowania.

Po ponownym zamontowaniu w samochodzie problemy zniknęły. Koniec z wahaniem na biegu jałowym. Koniec ze światłami MIL/EPC i samochód rwie. Byłem zadowolony z usługi i zadowolony, że zaoszczędziłem 1600 $, jednocześnie korzystając z ulepszeń Xemodex.

Caveat Emptor: Mają SUPER agresywną kampanię reklamową na Facebooku, więc jak tylko ich wyszukasz lub odwiedzisz ich stronę, prawdopodobnie zobaczysz ich reklamy od teraz do końca czasu. :)

#22 ·
Aktualizacja: Pojechałem na około 45-minutową przejażdżkę z dużą ilością startów/postojów na światłach, a osiągi samochodu powoli się pogarszały, podejrzewam, że wycofywał zapłon itp. Wróciłem do domu i sprawdziłem katalizatory, świeciły się znacznie wokół termopar, a nawet wokół czujnika O2 i rur misfire.

To sprawia, że ​​jestem bardziej podejrzliwy wobec katalizatorów, ale mogą to być również uszkodzone cewki zapłonowe powodujące wypadanie zapłonów, jednak nie wydaje się, żeby wypadał zapłon.

#23 ·
Zgadzam się, poczułbyś wypadanie zapłonów.
Jakie kody błędów odczytałeś?
Czy może być za ubogo lub za bogato? Czy masz dostęp do narzędzia diagnostycznego, które może wyświetlać dane na żywo, takie jak korekty paliwa, ciśnienie paliwa itp.?
Czy masz boreskop? Możesz usunąć czujnik tlenu przed katalizatorem, aby zobaczyć media, a wskaźnik ciśnienia zwrotnego spalin zainstalowany w otworze O2 przed katalizatorem może dać ci pewien kierunek.

#32 ·
Jestem teraz prawie całkowicie przekonany, że jest to spowodowane uszkodzonym elektrozaworem odpowietrznika lub zablokowanym przewodem odpowietrznika, co wyjaśniałoby również moje zapadnięte zbiorniki paliwa i trudności z tankowaniem.

Zbadam to, jak tylko będę miał okazję.

Jeśli ktoś inny ma trudności z tankowaniem i nieregularne obroty biegu jałowego, proszę spojrzeć na swoje zbiorniki paliwa i sprawdzić, czy się nie zapadły.

#37 ·
Zauważyłem ostatnio, że przepustnica na moim banku 1 jest bardziej otwarta niż na banku 2, bank 2 ma mniej niż 1 mm szczeliny po zamknięciu, podczas gdy bank 1 ma prawdopodobnie bliżej 2 mm. Czy istnieje sposób na regulację pozycji spoczynkowej tych przepustnic? Nie widzę na nich żadnej śruby regulacyjnej ani niczego podobnego.

#39 ·
Aktualizacja:

Otworzyłem przepustnice, usunąłem szczotki TPS i paski węglowe. Tak wyglądały:

Image

Image

Szczotki były dość brudne, ale paski węglowe są w dobrym stanie, bez oznak znacznego zużycia. Trzymając je pod światło, nie ma żadnych cienkich miejsc.

Wyczyściłem szczotki:

Image

Niezbyt idealne, ale o wiele lepsze. Palce szczotek są absolutnie maleńkie, może 1/20 mm?

Zauważyłem również, że przepustnica Banku 1 lekko się zacinała po zamknięciu, więc porządnie je wyczyściłem.

Zmontowane ponownie, wszystko z powrotem i działa, ale bez znaczącej zmiany w jeździe.

JEDNAK wierzę, że dokonałem przełomu. Rozmyślałem o objawach mojego silnika pod prysznicem, jak to się robi; samochód jest idealny przy pełnym i średnim otwarciu przepustnicy lub gdy jest zimny - i zdałem sobie sprawę, że w rzeczywistości istnieje cała różnica w trybie, która wyjaśnia, kiedy mam problemy:

Samochód działa świetnie w pętli otwartej: Pełna przepustnica, średnia przepustnica, gdy jest zimny.
Samochód działa do bani w pętli zamkniętej: Na biegu jałowym po rozgrzaniu lub przy lekkim otwarciu przepustnicy na autostradzie.

Korekty paliwa szaleją podczas pętli zamkniętej, przy czym Bank 2 jest najbardziej szalony, a Bank 1 robi bardziej stonowaną wersję przeciwieństwa tego, co robi Bank 2.

W związku z tym: Mój czujnik O2 upstream Banku 2 jest martwy.

Mam nowy czujnik O2 w drodze i zgłoszę się po jego zainstalowaniu, ale to wyjaśnia każdy objaw.

#41 ·
Tylko tytułem komentarza jestem pod wrażeniem twojego poziomu rozwiązywania problemów. Obserwuję z zainteresowaniem, ponieważ śledziłem wiele twoich zmian, mając ten sam rodzaj zachowania... czujniki o2 są następne dla mnie...

#43 ·
STOP!
Czy nie macie nikogo, kto może uzyskać dostęp do danych na żywo i danych zamrożonej klatki za pomocą narzędzia diagnostycznego?
Nie marnujcie zasobów.
Robocizna jest znacznie droższa niż części, a wszystko, co wymieniłem, to coś, co można by wymienić po prawie 20 latach.

Zrobiłem trochę logowania przez OBD2 i sugeruje to również problem z czujnikiem 02.

Image

Jak widać, jeden czujnik porusza się szybko, jak powinien, a drugi jest bardzo powolny.

#44 ·
Aktualizacja:

Nowe koty są tutaj:
Image

Do tej pory usunąłem kota po prawej stronie, a upstream pączek po prostu się rozpadł:
Image

To absolutnie nie może być dobre dla odczytów czujnika O2, ponieważ wpuszczałoby to tlen po spalaniu. Ponadto, potrząsając starym kotem, słyszę, jak rdzeń się porusza, więc prawdopodobnie dobrze, że zdecydowałem się to zrobić, zanim wydarzyło się coś katastrofalnego.

Dobrą wiadomością jest to, że nowe koty wydają się dobrze pasować. Są może o 5 mm dłuższe niż OEM, ale to niewiele.
Image

Muszę skądś zdobyć nowe pączki, OEM nie są obraźliwie drogie, ale wymagają wysyłki międzynarodowej, a ja jestem dość niecierpliwy.

#46 ·
Możesz wyjąć stronę kierowcy górą, jeśli usuniesz śruby poprzeczne i osłonę głowicy na suchej misce olejowej. Twoja strona pasażera nie wygląda zbyt dobrze. Zauważyłem, że niektórzy producenci mogą używać wczesnej geometrii Gallardo. Mam nadzieję, że masz trochę ruchu w tłumiku, którego nie widać, ale musiałem poprawić swoje katalizatory.
Chodziło Ci o stronę pasażera :p

Tak, udało mi się to wyjąć, poluzowując poprzeczkę i odkręcając tylną skrzynię. Zakładam, że było to o wiele łatwiejsze niż w oryginale, ponieważ mam wydech tubi, który wyszedł łatwo bez zdejmowania tylnego zderzaka.

Teraz pozostało tylko wszystko złożyć z powrotem